Intel Core Duo / Santa Rosa: Fan always at max. speed until nvidia-glx-new was installed

My shiny brandnew Fujitsu Lifebook E8410 running Ubuntu Hardy has a significant drawback:  As soon as GRUB takes over control the fan starts to run at maximum speed. It runs at maximum all the time Hardy is up. When I shutdown the system it will turn down just before the system is powered off.

See my bug report at Launchpad.

There seems to be a workaround: After I installed nvidia-glx-new, the fan goes down as soon as the X-Server is started !!!

But I’m unsure about this workaround. acpi -V always gives me 27 °C for the CPU. On a HP notebook with the same chipset I saw

Thermal 1: ok, 36.0 degrees C
Thermal 2: ok, 37.0 degrees C
Thermal 3: ok, 50.0 degrees C
Thermal 4: active[3], 45.0 degrees C
Thermal 5: ok, 40.0 degrees C

dmesg says:


[ 62.903304] CPU0: Thermal monitoring handled by SMI
[ 63.494350] CPU1: Thermal monitoring enabled (TM2)
[ 65.594267] ACPI: Thermal Zone [TZ3] (42 C)
[ 65.597322] ACPI: Thermal Zone [TZ4] (40 C)
[ 65.598384] ACPI: Thermal Zone [TZ5] (0 C)
[ 65.606739] ACPI: Thermal Zone [TZ0] (61 C)
[ 65.610104] ACPI: Thermal Zone [TZ1] (59 C)

5 thermal zones !

The Fujitsu tells me

root@lulu:/proc/acpi/thermal_zone/TZ00# dmesg | grep -i therm
[ 17.074771] CPU0: Thermal monitoring enabled (TM2)
[ 17.517967] CPU1: Thermal monitoring enabled (TM2)
[ 19.371052] ACPI: Thermal Zone [TZ00] (27 C)
[ 19.371330] ACPI: Thermal Zone [TZ01] (27 C)

root@lulu:/proc/acpi/thermal_zone/TZ00# cat trip_points
critical (S5): 100 C
passive: 95 C: tc1=0 tc2=10 tsp=2 devices=CPU0 CPU1

Is this reasonable ?

P.S.:

Due to some java incompabilities I had to reinstall my Lifebook using i386. Nothing changed. Fan runs at maximum speed until I installed nvidia-glx-new.

P.P.S.:

I finally returned the Lifebook. The new one (with unchanged software) behaves different. The fan still runs at high speed during BIOS, Grub and early stages of boot, but it does not bother me. The fan turns down then. This is true for my current fully patched Hardy with nvidia-glx-new AND it is true for Intrepid Ibex Alfa 5 without nvidia-glx-new.

P.P.P.S.:

acpi -V on II shows completely bogus data.

Advertisements

One Response to “Intel Core Duo / Santa Rosa: Fan always at max. speed until nvidia-glx-new was installed”

  1. nubbler Says:

    Hi,
    Same here at my E8410, CPU-Temp always say´s 27°C. I have never tried it without the nvidia-glx-new.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: